Опреснено на 2002-12-18
СВЕТИТЕ РАНИ-СТИГМАТА
 
Обобщение на събитията и свидетелство на Др. Филип Лорон.
2001-СТРАСТНАТА СЕДМИЦА В СОУФАНИЕ - КОМЕНТАР НА ОТЕЦ ЕЛИАС  ЗАХЛАОУИ

 

Феноменът стигмата се манифестира в изпитващия го, с разтваряне в нейното/неговото тяло на рани(стигмата),напомнящи на пeтте рани на Христос и на короната от тръни.Раните не гноясват и кръвта е чиста.Придобиването на светите рани(стигмата) се съпровожда от дълбоки физически и морални страдания.Случва се главно през деня,в памет на Христовите страдания. 

Първия път когато са се появили,те са били предходени от различни симптоми:

-появяване на мехури в средата на дланите й,отваряне на раната от лявата й страна,няколко дена преди спонтанното отваряне на петте рани.
Отваряйки се в Петък следобяд на 25 Ноември1983 г,раните са изцяло заздравели около 23:00 часа без да оставят белези.Раната от лявата й страна е била малка-максимум в размер от 1.5 см(половин инч).Осем лекари са видели светите рани-стигмата,като някои от тях са ги докоснали.


Втората поява на светите рани-стигмата,се случва внезапно на Велики Четвъртък 19 Април,1984 г.в 15:30 часа.Страничната й рана бе дълбока.Отец Малоули я е измерил:10 см(4 инча).Някой е посъветвал Николас да отведе жена си до болницата, за да зашият страничната рана.Отговорът му дойде високо и ясно:"Този който е отворил раните,ще ги затвори".Около 23:00 часа   всички рани са били изцяло затворени без да оставят белег.

Третата поява на светите рани-стигмата се случва на Велики Четвъртък,16 Април 1987 г в присъствието на свещенниците-отец Елиас Захлаоуи и Джозеф Малоули които видяха първите капки кръв да струят от челото на Мирна,където рана се е отворила за първи път.Страничната рана бе с размер 12 см(4.75 инча).Френският биологист,госпожа Женвиев Антакли я измери и я назова драскотина.Тази рана беше отворена около десет минути след другите и на следващият ден беше напълно зарастнала-двамата присъстващи хирурзи не я бяха докосвали.Останалите рани подложени на тест са отнели няколко дни да зарастнат.Раните на челото,дланите и ходилата са зарастнали без никакво третиране или бинтове.
Никой не е използувал дезинфектант, за да почисти белезите от раните.


Отец НиколасБаалбаки,хирург и Гръцко-Православен свещенник е видял и докоснал третата стигмата.
След отварянето на третата стигмата,двамата френски биолози Женвиев и съпругът й Жан-Клод Антакли,а също и двама хирурзи Луис Кава и Джордж Месмар са присъствали.С изключение на стигматата от Петък,25 Ноември 1983(първата  годишнина),забелязано бе, че стигмата се отваря само когато Католиците и Православните празнуват Великден заедно.

На Велики Четвъртък 1990 г,стигмата се явява на три етапа:
в 11:14 петте рани на челото,
в 13:26 раните на ръцете и краката,
в 13:31 страничната рана, която е в размер 12 см(4.75 инча)

Четвъртата поява на стигмата се случва на Велики Четвъртък,16 Април 2001 г,в присъствието на Отец Булос Фадел и Отец Елиас Захлаоуи.
 

 

Гръцко-Православният Архиепископ-Монсиниор Стефанос Хаддед е видял първата стигмата.Той е стоял около час до Мирна.Сирийско-Католическият Архиеписко-Монсиниор Джозеф Моунаир е бил свидетел на втората стигмата.