Соуфание 2001
Обобщение на събитията и свидетелство на Др. Филип Лорон.


Тази година отидох до Дамаск за да преживея редицата Възскресенски Празници заедно с Мирна Наззоур,36 годишна млада,жена която е обект на изключителен феномен.
 

Първото ми посещение там датира преди единадесет години при същите обстоятелства.Бях свидетел на отваряне на светите Христови рани(стигмата),на религиозен екстаз и отделянето на олио от лицето и ръцете на Мирна,както и от малка репродукция на Иконата на Дева Мария с детето Иисус-също наречена Нашата Дама от Соуфание,името на Християнският квартал където живее Мирна.Документирах тези факти в книга: Constat mеdical et analyses scientifiques des еvеnements de Soufanieh (еditions F.X. de Guibert, 1992) и на видеокасета: Les Graces divines а Soufanieh.

Този път,същите събития се повториха,при частична промяна:светите рани(стигматата)се отвориха едновременно на челото,на дланите й,на горната част от ходилата й,а накрая и на хълбока й.Отделянето на олио от "Иконата" се случи на Велика Събота,много късно през ноща,преди екстаза,при който Мирна получи сравнително дълго послание от Христос.

Ето че,след единадесет дълги години на затишие,очакване и надежда-изключителните знаци се появиха отново и със същата сила.

Преди всичко,като учен заявявам с еднакво правдоподобие,както и през 1990 г.,следното:

1.     Равновесието и естественоста на Мирна-много обикновена личност,не е обект на някакъв патологичен  психоанализ,докато семейният й живот е постепенно възстановен през останалата част от годината,въпреки постоянното присъствие на поклонници у дома й,които са приети чистосърдечно и с голяма благодарност.

2.     Стигматата,която се състои от настоящи рани,ясно отбелязани-със или без наличие на кръвотечение-заздравяването на които (без инфекция) не изисква предварителна медицинска намеса.

3.     Екстазът е предходен от отделянето на олио от кожата й-необясним факт-по време на което,Мирна е окъпана във вътрешна небесна светлина и се явява като "живуща" икона.

Колкото до отделянето на олио от малката репродукция на "Иконата" за сигурност даржана под ключ,наличието му не може да бъде обяснено.Предишни анализи доказват,че отделянето е на маслинено олио (зехтин) което е неимоверно чисто.

Тези три факта са удивително свързани.Защо след единадесет годишно отсъствие?Защото стигматата,напомняща ни за Страданията на нашият Господ Иисус Христос,се появява на Велики четвъртък в тялото на Мирна само в годините когато Възскресение Христово се празнува на същата дата от Католици и Православни-т.е. когато в календарите им съвпада обичайното разминаване.Такъв беше и случаят през 1983,1987,1990 и 2001години.Посланията дадени от Иисус Христос и Дева Мария на Мирна датиращи 1983 и 1990 г.настояват за Християнско единение,започващо с единение на прекрасният Празник Възскресение Христово-основа на нашата вяра."Павловият" оттенък на Посланията,на мястото където Апостол Павел неочаквано приема Християнството,силно ни напомня за живота в ранната Християнска общност.Нашият Папа ни кани към Единение:"Да бъдат всички едно" (1995 енциклично писмо),същевременно имайки предвид църквата която трябва да диша с двата си бели дроба (Източен и Западен).Това единство е наистина необходимо в тази част от света която е преобладаващо Мюсюлманска и същевременно близо до Светата Земя,така че е взривоопасен район.Само тогава-и само при това условие-както Христос се е молил на Отца,за да може света да го разпознае като Спасителя (Иоан 17:21).Но да има мир е важен приоритет,разчитайки същевременно на редицата новопокръстени.

Мирна вече е знак за Единение със съприкосновението на Католическият мистичен феномен (явяване и стигмата) и на Православният(отделянето на чудотворно олио от икона);също и с примера на семейството си-тя е католик омъжена за православен и двамата са от Византийски канон.

Посланието на Христос тази година изключително ни впечатли.По време на Великден 1990 г.,Иисус каза на Мирна,че тя няма да чуе Неговия глас докато Празникът Великден не се едини,така че ние трябва да приемем като твърд и убедителен  призив за цялостно съгласие на датите за в бъдеще.Гръцко-Католическата Църква(от Византийски канон,наречена Мелкайт) наскоро е определила нов Архиепископ в Дамаск,който (най-после!) ще е съгласен на една дата за Празника Великден-дори и да значи приемането на Православната дата като знак за помирение между Църквите-посестрими.

Последните три Апостолически Нунции в Сирия са били много добронастроени към Мирна,като се взема под внимание факта,че според представите в Близкият Изток,тя принадлежи към Православната Патриаршия(чрез съпруга си).
В края на Великденската Литургия,в компанията на ентусиазирана група от дванадесет поклонника от Таити,ние получихме пожеланията на новият Нунцио.
Той беше твърде впечатлен,когато няколко от поклонниците му споделиха причината за посещението им в Дамаск-посещение в Соуфание(те са пропътували около 22000 километра от Таити)!

Търпение,Мъдрост и Надежда: на тези добродетели набляга последното послание.Те са нужни за да се придобие мир във всеобщ аспект.Божието Слово в приложение.
 

Др.Филип Лорон-Невролог
 

Извадка от CHRETIENS MAGAZINE (СПИСАНИЕ ХРИСТИЯНИН)-No.141-стр.18-19(Франция)
Преведено от Асоциация"Нашата Дама от Соуфание" в Монреал(Канада)

Книгите за феномена в Соуфание са представени на стр.29 и 30.Във видеофилма "Явяванията" на Кристиан Раваз има дълга последователност от събития в Соуфание с коментар от Др.Филип Лорон