ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝ

 

Από : τον Δρ. Φιλίπ Λοράν (Γαλλία)

 

Η Παναγία έχει, από τον XVIIο αιώνα, τιμηθεί ως ο Σωτήρας της Ρωσίας. Αυτός ο σεβασμός έχει την ρίζα του σε μία Εικόνα της Ρωσίας που θαυματουργικά επανεμφανίσθηκε το 1579, στο Καζάν.

 

Στην αρχή του XVIIου αιώνα , μετά την αποφασιστική νίκη του Μεγάλου Πέτρου ενάντια στον Σουηδικό στρατό, κατά την διάρκεια της οποίας η Εικόνα αναδύθηκε ως την ναυαρχίδα της νίκης, ένας καθεδρικός ναός χτίστηκε προς τιμήν της Παναγίας του Καζάν που έχει γίνει από τότε γνωστή ως Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Η Εικόνα τιμήθηκε εκεί μέχρι το 1721, μετά μεταφέρθηκε στην Αγία Πετρούπολη, τη νέα πρωτεύουσα.

 

Η υποχώρηση του Ναπολέοντα στη Ρωσία έχει αποδοθεί στη μεσιτεία της Παναγίας του Καζάν.

 

Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση το 1917, τον καιρό που σε τρία νεαρά παιδιά είχε μιλήσει η Παναγία σχετικά με την μεταστροφή της Ρωσίας, λίγους μήνες νωρίτερα, στη Πορτογαλία, πολλά ιερά λεηλατήθηκαν , απογυμνώθηκαν και βεβηλώθηκαν. Ο καθεδρικός της Παναγίας του Καζάν, στερήθηκε αυτήν την Εικόνα για τους περασμένους δύο αιώνες, καταστράφηκε το 1936.

 

Ξαφνικά το 1970, η Εικόνα ήρθε: ένας Ιησουΐτης ιερέας από το Σαν Φρανσίσκο (των Ηνωμένων Πολιτειών), επίσης εφημέριος στο Ρώσικο Καθολικό Κέντρο της Παναγίας της Φάτιμα την διακρίνει ενώ προσφερόταν για πώληση. Με έγκαιρη έγκριση των συμβούλων Ορθοδόξων ιερέων, η Εικόνα αγοράσθηκε και μετά μεταφέρθηκε στη Φάτιμα την 21η Ιουλίου του ιδίου έτους (την ημέρα της επετείου της Παναγίας του Καζάν σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Η Εικόνα προσωρινά φυλασσόταν στο Βυζαντινό Παρεκκλήσιο στη Φάτιμα.

 

Υπάρχει στην Αγία Πετρούπολη (τη ν πόλη του Αγίου Πέτρου), μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγία του Καζάν και η οποία μετατράπηκε , κάτω από τον κομουνισμό , σε ένα μουσείο για τον αθεϊσμό. Την 1η Μαΐου 1994 (την Ορθόδοξη ημέρα του Πάσχα εκείνη τη χρονιά) η Εκκλησία αφιερώθηκε πάλι στη Παναγία του Καζάν και θεαματικά ξανάρχισε η λατρεία: ένας τεράστιος σταυρός τοποθετήθηκε στον τρούλο της Εκκλησίας εκείνη την ημέρα με την βοήθεια ενός ελικοπτέρου. ΄Ένας Καθεδρικός για τη Παναγία του Καζάν επίσης ξαναχτίστηκε από τη 4η Νοεμβρίου 1990 με την ευλογία της Ορθόδοξης επισκοπής, στην Κόκκινη Πλατεία, στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν ο αρχικός καθεδρικός ναός.