Опреснено на 2001-08-08

 


КРАТКА ДОКУМЕНТАЦИЯ ЗА ИКОНАТА НА НАШАТА ДАМА ОТ КАЗАН
(Доктор Филиппе Лорон(Франция)-1991г.)


Светата Дева Мария е почитана от 17 век като Избавителка на Русия.Почитта вади основите си от Иконата на Дева Мария, която по чудо се е появила през 1579 г. в Казан.
В началото на 17 век,след решителната победа на Петър Велики над Шведската армия,по време на която Иконата е била разнасяна като флаг на победата,катедрала е била построена в чест на Нашата Дама от Казан, на мястото което от тогава се знае като Червения площад в Москва.
Иконата е била почитана до 1721г.,след което е преместена в Санкт Петербург-новата столица.

След Октомврийската революция през 1917 г.,няколко месеца преди началото на която в Португалия Дева Мария е говорила на три малки деца за промяната в Русия.Много от светилищата са били плячкосани,ограбени и поругани,катедралата на Нашата Дама от Казан лишена от Иконата за последните два века,е разрушена през 1936 г.
Неочаквано през 1970 г. Иконата се появява наново.Иезуитски свещенник от Сан Франциско(САЩ),също и ректор в Руският Католически Център на Нашата Дама от Фатима я забелязва,  когато е била предложена за продажба.С одобрението на своевременно консултирани Православни свещенници,Иконата е закупена,а след това преместена до Фатима (Португалия) на 21 юли през същата година(на датата от годишнината на Нашата Дама от Казан по Юлианския календар).Иконата по настояще се съхранява във Византийската капела във Фатима(Домус Пацис).

В Санкт Петербург(градът на Св.Апостол Петър),църква е посветена на Нашата Дама от Казан и по време на комунизма се превръща в музей на атеизма.На 1 май 1994г.(Православният Великден през онази година),църквата е била препосветена на Нашата Дама от Казан и спектакулярно отваря на ново за вярващите.Огромен кръст е инсталиран на купола на църквата в деня на откриването,с помощта на хеликоптер.Катедралата на Нашата Дама от Казан също е препостроена с благословията на Православната Епархия на Червеният Площад-на същото място, където е стояла първоначалната катедрала.