Опреснено на 2001-08-08
От 22-и Ноември 1982г.,обикновена къща в Християнския квартал на Соуфание в Дамаск е сцена на феномени, които карат обитателите й да преживеят благоволенията на първите християни.
Дамаск-известен град в историята на Християнството,отбелязан чрез покръстването на Св.Апостол Павел(Деян.9,3-6),където можем да намерим параклиса на Св.Анания, един от първите Христови ученици(от споменатите 72-а от Св.Лука), на когото е било поверено от Господа да отиде и да положи ръцете си върху тарсянина Савел,който по този начин да си възвърне зрението(Деян.9,10-19)
Дамаск, в околността на който обитателите на селището Маалоула и до днес говорят на Арамаихски език, говорен от Христос.

Дамаск,който подслонява между стените на джамията Омаййад,мавзолея на Свети Йоан Кръстител.
Дамаск, който живее с необясними и изумяващи събития, които следват едно след друго в учудваща последователност:отделянето на олио от копието от иконата на Дева Мария(посочена като "Иконата" до края на този документ),отделяне на олио от лицето и ръцете на Мирна Наззоур-млада,нормална и добре балансирана осемнадесет годишна жена,омъжена шест месеца преди събитията,която изживява страданията на Христос чрез Неговите Свети Рани.На която по време на екстазите се явява Светата Дева Мария.

Първото събитие датира 22 Ноември 1982 г. Мирна се е молила с други членове от семейството си, докато е посещавала болната си етърва,когато изведнаж е почувствала странен и необясним феномен: цялото й тяло е затреперило-като че ли някаква сила е излизала отвътре(според нейните думи).Олио е започнало да се отделя от ръцете й за първи път.

Второто събитие се е случило в дома на Мирна и Николас в Соуфание.Започнало на 27 Ноември 1982 г. и завършило с годишнината от явяването на  Дева Мария на Св.Катерина Лабоуре през 1830 г.,на "Ру дю Ба" в Париж,Франция.Олио е започнало да се отделя от малко копие на иконата на Девата от Казан(6/8см-2.4/3.2инча),закупена от Николас през Юли 1980г. от Православния Катедрален Храм"Св.Александър Невски"в София,България.

Отделянето на олио от "Иконата" бавно е последвало литургическия цикъл на Християнските празници и е продължило до 26 Ноември 1990г.През тези години е имало прекъсване на отделянето на олио от 27 Ноември 1985г. до 25 Ноември 1986г.,но спокойната молитвена атмосфера никога не е прекъсвала.

През този период нито една капка олио не е капнала и не е имало явявания.Това време обяснява част от Христовото послание от 26 Ноември 1985 г.-"И ако Моето отсъствие продължи  и светлината изчезне от вас,не се страхувайте,това ще бъде за Моя прослава".
  Библейски данни за Дамаск:Деян.9,1-27;Деян.22,5-16;Деян.26,12-22;2Кор.11,22-32;Гал.1,15-17